HT jrg.50 nr.1

Historisch tijdschrift voor de IJsseldelta, jaargang 50, nummer 1 2025

In dit nummer o.a.:

Drie Kamper schuilkelders
De tuinen van Broederweg 19, La Touche aan de 1e Ebbingestraat 40 (de voormalige Van Gelderstichting) en de locatie Myosotis van IJsselheem aan het Engelenbergplantsoen (voormalig Stadsziekenhuis) komen op tenminste één punt overeen: er is een in 1939 aangelegde schuilkelder te vinden. Tegenwoordig zijn ze vrijwel ontoegankelijk of in gebruik als kantoorruimte of ketelhuis. Peter Beukema onderzocht de geschiedenis van alle drie deze Kamper schuilkelders.

Nieuwe serie: Uit het Walkate
Het Stadsarchief Kampen heeft zich ontfermd over de historische collectie van het voormalige Frans Walkate Archief (1936-2023). Deze collectie wordt nu geïnventariseerd en ‘aangesloten’. Oud-medewerker van het SNS Historisch Centrum Geraart Westerink verhuisde mee en bespreekt in de nieuwe serie ‘Uit het Walkate’ wetenswaardigheden van enkele bijzondere stukken uit de Walkate-collectie. Zoals een wel heel fraai vormgegeven uitnodiging afkomstig van een bijzondere meubelfabriek.

Kampen Kieken in de sixties
Dankzij een groot aantal onlangs gedigitaliseerde foto’s uit het Stadsarchief Kampen, kunnen we een stap terugzetten in de tijd. Naar de sixties in Kampen bijvoorbeeld, met beelden uit de collectie Kees Schilder. Het Kampen van een vervlogen decennium, met levendige markten, drukke winkelstraten, iconische kermissen en typisch Hollandse tafereeltjes van melkboeren en kinderwagens. Remy Steller neemt ons mee.

Losbandigheid en opgeheven vingers
Tachtig jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. We vieren sindsdien ieder jaar Bevrijdingsdag, met extra aandacht in ‘kroonjaren’, zoals dit jaar ook het geval is. Maar hoe kwamen de allereerste bevrijdingsfeesten tot stand en hoe werden ze gevierd? Kasper Haar dook voor het Historisch Tijdschrift in de oude kranten en reconstrueerde de feestelijkheden van toen.

Watervloed van 1825 in beeld
Hoewel de grootste natuurramp die Nederland en misschien wel Noordwest-Europa in de negentiende eeuw trof, maakte de watervloed van 1825
nauwelijks deel uit van ons collectieve geheugen. Tot 2025, want dit jaar wordt de ramp op allerlei wijzen herdacht. Van de dagen direct na de ramp
bleven in Kampen bijzondere tekeningen bewaard van Dirk Boele (1778-1846), die op initiatief van wijlen André Piederiet in boekvorm werden uitgegeven door Uitgeverij Van Warven. HT brengt een selectie, met oorspronkelijke bronteksten, en een inleiding van Theo van Mierlo.

En verder
Fotoverhaal met Henk de Koning
Omkijken met Harry Stalknecht

 

 

Bestellen

    •  

    Kamper Almanak 2024

    Deze kunt u vanaf 1 november hier bestellen.

    En is tevens vanaf die dag te koop bij Readshop Bos op de Oudestraat.