Schokker verhalenmarkt

Activiteit | 1 oktober 2022

๐Ž๐ฆ ๐ข๐ง ๐œ๐จ๐ง๐ญ๐š๐œ๐ญ ๐ญ๐ž ๐ค๐จ๐ฆ๐ž๐ง ๐ฆ๐ž๐ญ ๐’๐œ๐ก๐จ๐ค๐ค๐ž๐ซ ๐ง๐š๐ณ๐š๐ญ๐ž๐ง ๐จ๐ซ๐ ๐š๐ง๐ข๐ฌ๐ž๐ž๐ซ๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐™๐ฎ๐ข๐๐ž๐ซ๐ณ๐ž๐ž๐ฆ๐ฎ๐ฌ๐ž๐ฎ๐ฆ ๐ฆ๐ž๐ญ ๐ก๐ข๐ฌ๐ญ๐จ๐ซ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐ฏ๐ž๐ซ๐ž๐ง๐ข๐ ๐ข๐ง๐  ๐‰๐š๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐€๐ซ๐ค๐ž๐ฅ ๐ž๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐’๐ญ๐š๐๐ฌ๐š๐ซ๐œ๐ก๐ข๐ž๐Ÿ ๐Š๐š๐ฆ๐ฉ๐ž๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐’๐œ๐ก๐จ๐ค๐ค๐ž๐ซ ๐ฏ๐ž๐ซ๐ก๐š๐ฅ๐ž๐ง๐ฆ๐š๐ซ๐ค๐ญ ๐ข๐ง ๐๐ž ๐’๐ญ๐š๐๐ฌ๐ค๐š๐ณ๐ž๐ซ๐ง๐ž ๐จ๐ฉ ๐ณ๐š๐ญ๐ž๐ซ๐๐š๐  ๐Ÿ ๐จ๐ค๐ญ๐จ๐›๐ž๐ซ, ๐ฏ๐š๐ง ๐Ÿ๐ŸŽ.๐ŸŽ๐ŸŽ ๐ญ๐จ๐ญ ๐Ÿ๐Ÿ.๐ŸŽ๐ŸŽ ๐ฎ๐ฎ๐ซ. ๐Œ๐ž๐ฅ๐ ๐ฃ๐ž ๐š๐š๐ง ๐ฏ๐ข๐š ๐œ๐จ๐ฆ๐ฆ๐ฎ๐ง๐ข๐œ๐š๐ญ๐ข๐ž@๐ณ๐ฎ๐ข๐๐ž๐ซ๐ณ๐ž๐ž๐ฆ๐ฎ๐ฌ๐ž๐ฎ๐ฆ.๐ง๐ฅ.

Kom langs om samen herinneringen op te halen aan Schokland en Brunnepe. Je kunt genieten van een optreden van een Schokker koor, een lezing van Eva Vriend, prachtige objecten en koffie met een echt Schokker โ€˜mopjeโ€™. Edammer fotograaf Marco Bakker maakt portretten van de Schokker nazaten. De genealogiedeskundigen van Jan van Arkel helpen je je Schokker stamboom uit te pluizen. Parochie-archivaris en historicus Theo van Mierlo vertelt over het Schokker aandeel in de katholieke gemeenschap van Kampen.

Sc๐ก๐จ๐ค๐ค๐ž๐ซ ๐•๐ž๐ซ๐ก๐š๐ฅ๐ž๐ง๐ฆ๐š๐ซ๐ค๐ญ

Waaraan heeft de Schokkerstraat zโ€™n naam te danken? Hoe zit het met dat beeld van de Schokkers bij de Buitenhaven? En met al die Schokker namen op de begraafplaats in IJsselmuiden? Historicus en schrijver Eva Vriend werkt samen met het Zuiderzeemuseum aan een nieuw boek over de geschiedenis van de bewoners van Schokland. Hierin speelt Kampen een grote rol, omdat de meeste eilanders naar Brunnepe verhuisden. Om de verhalen van de nazaten te verzamelen, is er 1 oktober een Verhalenmarkt in de Stadskazerne.

๐’๐ญ๐ž๐ซ๐ค๐ž ๐›๐š๐ง๐

Eva Vriend wil graag in contact komen met de nazaten van de Schokkers. โ€œZij hebben hun (over)grootouders nog horen vertellen over het leven op Schokland en in hun nieuwe woonplaats. Daarom is het heel erg interessant om deze groep te spreken.โ€

Voelden de Schokkers zich welkom in Kampen? Bleven zij vooral met elkaar omgaan of โ€˜integreerdenโ€™ ze snel in hun nieuwe woonplaats? Vriend: โ€œMijn onderzoek gaat vooral over het leven nรก de ontruiming van het eiland. Dus ik kom heel graag in contact met mensen die kunnen vertellen over het leven van de Schokkers in Brunnepe, ook uit de twintigste eeuw.โ€ Ieder detail is interessant: waar voetbalden de Schokkers, naar welke kroeg gingen zij en zaten ze bij elkaar in de kerk?

De schrijfster heeft tijdens eerste interviews al kunnen vaststellen dat de band met Schokland sterk is gebleven. โ€˜Hoe verliep de integratie in de nieuwe woonplaats?โ€™ is de kernvraag van het nieuwe boek van Vriend dat, met aandacht voor migratie en identiteitsontwikkeling, ook direct aansluit op vragen waarย  de maatschappij nu mee worstelt.

Nederland Vollenhove 04-06-2022
Gerard de Boer
Foto marcobakker.com

๐—ฆ๐—ฐ๐—ต๐—ผ๐—ธ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ฝ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ณ๐—ผ๐˜๐—ผ

Om de portretten nog meer te laten spreken, fotografeert Marco Bakker je graag met een eigen Schokker voorwerp. Heb je thuis nog iets liggen uit de Schokker erfenis? Neem het mee! Ook als het iets heel alledaags is, zoals een bidprentje, een tafelkleed of kruisbeeld. Ieder object heeft wel een verhaal. Indien je vragen hebt over het object, is er een conservator van het Zuiderzeemuseum aanwezig om mogelijk meer te vertellen. Na de verhalenmarkt kun je het object natuurlijk gewoon weer mee naar huis nemen.

Ben jij een Schokker nazaat en wil je meewerken aan het onderzoek voor het nieuwe boek? Bezoek een van de verhalenmarkten of vul de online vragenlijst in.

Details zijn te vinden op www.Zuiderzeemuseum.nl/verhalenmarkt. Meld je aan via een email naar ๐œ๐จ๐ฆ๐ฆ๐ฎ๐ง๐ข๐œ๐š๐ญ๐ข๐ž@๐ณ๐ฎ๐ข๐๐ž๐ซ๐ณ๐ž๐ž๐ฆ๐ฎ๐ฌ๐ž๐ฎ๐ฆ.๐ง๐ฅ.

Kamper Almanak 2023

Deze kunt uย hier bestellen.

En tevens te koop bij Readshop Bos op de Oudestraat.