LEZING: EXECUTIE AAN DE MEPPELERSTRAATWEG

Activiteit | 23 november 2021

VANWEGE CORONA-MAATREGELEN GAAT DEZE LEZING OP 23 november 2021 NIET DOOR, MAAR WORDT UITGESTELD.
Gekochte kaarten voor deze evenementen blijven geldig. Iedereen die een kaart heeft, wordt persoonlijk per email op de hoogte gehouden van de nieuwe datum.

De Tweede Wereldoorlog was bijna afgelopen. Toch werden er op de vooravond van de bevrijding, op 31 maart 1945, vijf mannen doodgeschoten aan de Meppelerstraatweg in Zwolle als vergelding voor een aanslag op een spoorbrug. Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman. Zij hadden allemaal gestreden tegen de gehate bezetter en waren voor verschillende vergrijpen vastgezet: Wapenbezit, spionage of hulp aan onderduikers. Zij zouden de doodstraf krijgen voor wat zij hadden gedaan.

Ter nagedachtenis aan hun offer werd er een monument geplaatst op de Meppelerstraatweg en is er jaarlijks een herdenkingsplechtigheid. Maar wat was er werkelijk gebeurd die fatale ochtend? Wat was er misgegaan en wat had plaatsgevonden, waardoor zij daar terechtgesteld werden? Aan de hand van nooit eerder verschenen foto’s, unieke bronnen, getuigenverhalen en nieuw archiefmateriaal uit Nederland en het buitenland worden de gebeurtenissen tot aan de fatale ochtend verteld en verklaard. Ook wordt het lot van de nabestaanden behandeld en wordt de executie in een bredere context geplaatst.

31 maart 1945 – 30 maart 2021

Op 23 november 2021 is het bijna 76,5 jaar geleden dat op de Meppelerstraatweg in Zwolle vijf mannen op een rij werden gezet en doodgeschoten door de Duitse bezetter. Met de bevrijding van Zwolle in aantocht, werden zij nog snel om het leven gebracht, om te voorkomen dat zij de bevrijding zouden meemaken: Hermanus Bosch, Wilhelmus van Dijk, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman.

Aan de hand van ooggetuigenverslagen, gesprekken met nabestaanden en ander archiefmateriaal, vertelt Samuel de Korte het verhaal van de vijf mannen en hun vrouwen.

Praktische informatie
23 november 2021 – 20.00 uur, inloop 19.30 uur
De Stadskazerne, Oudestraat 216, Kampen
Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje.
Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de bibliotheek. klik hier

Kamper Almanak 2023

Deze kunt u hier bestellen.

En tevens te koop bij Readshop Bos op de Oudestraat.