Lezing “Gevangentransporten door Kampen 1944-1945”

Activiteit | 22 maart 2022

Volgens de Kamper Rode-Kruisvoorzitter in de oorlog mr. Samuel Perrin waren de gevangenentransporten door Kampen tussen oktober 1944 en maart 1945 ‘één van de meest weerzinwekkende vertooningen, welke de Duitschers hier hebben opgevoerd’.

120.000 dwangarbeiders zijn in Nederland tijdens de Hongerwinter opgepakt om in Duitsland tewerkgesteld  te worden. 35.000 van hen reisden onder de slechtst denkbare omstandigheden vanuit de grote steden per schip over het IJsselmeer naar het oosten, via de ‘overstapplaats’ Kampen. Velen waren er bij aankomst slecht aan toe door kou, honger en ontberingen.

Kampen greep in
Dankzij ingrijpen van de dokters Kolff en Pel, het Kamper Rode Kruis en de lokale bevolking kregen ze voedsel en medische verzorging. In tien noodziekenhuizen in Kampen en IJsselmuiden werden meer dan 1200 personen verpleegd. Meer dan 800 van hen wisten alsnog te ontsnappen omdat ze bijvoorbeeld symptomen van ziekte kregen toegediend door de artsen die na de oorlog schreven: ‘Wij lieten geen kans voorbijgaan om de nazi’s te beroven van iedere potentiële gevangen die we onder behandeling kregen’. 

Over de lezing
ENTREE: 5 euro. Eerder verkochte kaarten blijven geldig, allen die zich hebben aangemeld, worden persoonlijk aangeschreven. Kaarten bestellen via:
https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda/163-stadskazernelezing-75-jaar-bevrijding

Kamper Almanak 2023

Deze kunt u hier bestellen.

En tevens te koop bij Readshop Bos op de Oudestraat.