Special HT WO2

Opening oorlogsexpositie gaat niet door, lezingen uitgesteld

De officiële opening van de expositie Alle waarden draaien om, Kampen bezet en bevrijd 1940-1945 op vrijdag 20 maart in de Stadskazerne is afgelast. Ook de twee bijbehorende lezingen op 24 maart (Stadskazernelezing over de gevangenentransporten, door Herman Broers) en 31 maart (executies Meppelerstraatweg, door Samuel de Korte) gaan eerst niet door. De lezingen worden later dit jaar opnieuw ingepland. Al gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe datum. Dit hebben Stadsarchief Kampen en het bestuur van Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel besloten op basis van de RIVM-richtlijnen voor het indammen van het coronavirus.

Burgemeester Koelewijn zou op vrijdag 20 maart de bijzondere oorlogsexpositie van Stadsarchief en Historische Vereniging openen. Daar zou hij het eerste exemplaar van het nieuwe Historisch Tijdschrift in ontvangst nemen. De organisatie vindt het onder de verscherpte corona-richtlijnen onverantwoord de opening en ook de bijbehorende lezingen te laten doorgaan.

Het Historisch Tijdschrift, geheel in nieuw formaat en nieuwe vormgeving, zal wel gewoon verschijnen op 20 maart. Het wordt als gebruikelijk verstuurd naar de leden van de Historische Vereniging. Voor niet-leden zal het blad te koop zijn bij Readshop Bos en de Tourist Info in De Stadskazerne.​ De expositie Alle waarden draaien om, Kampen bezet en bevrijd 1940-1945 in De Stadskazerne is wel te bezoeken vanaf 20 maart tot en met 30 mei 2020.

Het Historisch Tijdschrift van de historische vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel is geheel vernieuwd. Op 20 maart wordt het blad in De Stadskazerne gepresenteerd met een dubbeldikke special over de Tweede Wereldoorlog in Kampen. Het blad wordt dan aangeboden aan burgemeester Koelewijn.
Het ‘HT’ is heeft een geheel nieuwe vormgeving, is A4-formaat en fullcolour geworden. De WO2-special telt maar liefst 80 pagina’s, 40 pagina’s meer dan normaal. ‘We brengen bijzondere en verrassende lees- en kijkverhalen van gebeurtenissen van toen. Met een aantal foto’s die zelden te zien zijn geweest’, aldus coördinator vernieuwing en van de special Herman Broers.
Het tijdschrift van de vereniging is in een extra hoge oplage gedrukt voor aanvullende vrije verkoop. ‘Wij denken dat dit bewaarnummer een groter publiek verdient dan alleen onze leden. Het is een hele bijzondere uitgave geworden’, aldus Broers.
Leden van HV Jan van Arkel krijgen het blad als gebruikelijk toegestuurd. Niet-leden kunnen het blad aanschaffen bij de oorlogsexpositie ‘Alle waarden draaien om, Kampen bezet en bevrijd 1940-1945’ in De Stadskazerne die loopt van 20 maart tot 30 mei. Tevens verkrijgbaar bij The Read Shop Bos in de Oudestraat en op enkele andere plekken. Het blad kost 5,- euro. Wie lid wordt van Jan van Arkel tijdens de expositieperiode krijgt het blad gratis.

Bij de foto : Een originele kleurenfoto van de Kamper brug op 24 april 1941 staat op het omslag van het geheel vernieuwde Historisch Tijdschrift van HV Jan van Arkel. (foto: Beeldbank WO2 – NIOD – DiaArchief Mr. A. Hustinx, vormgeving: Peter Slager / Bureau Garage)