Lezing “Luide Geert van Wou Europa wakker ?”

Activiteit | 8 januari 2019

Lezing . Meer informatie volgt.

Een inleiding over de grootste klokkengieter op de drempel van de Middeleeuwen en de Nieuwe tijd door Hette Meijering.
Nog steeds worden de luidklokken van Van Wou alom geroemd vanwege hun grote klankschoonheid, maar hoe heeft hij dat niveau weten te bereiken?
Natuurlijk deelde Van Wou in de erfenis van zijn voorgangers, maar waar bestond die uit? Belangrijk is hierbij de vraag waar de kunst van het klokken gieten is ontstaan en hoe de ontwikkeling hiervan  in Europa is geweest. Nu het in het dagelijks nieuws veelvuldig over Europa gaat, kan men zich afvragen hoe het Europa in de tijd van Geert van Wou (ca. 1500) eruit zag, zowel geografisch als cultureel en wat dit inhield aan mogelijkheden voor kunstenaars. Uiteraard moeten klokken worden gehoord en gelukkig zijn hiervoor ook vandaag de dag enthousiaste luiders beschikbaar. Wat wordt er van hen verlangd en wat betekent dit in de praktijk?
Rond deze vragen ontstaat een zeer boeiend verhaal – met beeld- en geluidsfragmenten – over onze beroemde Kampenaar Geert van Wou (ca. 1450-1527). Op 8 januari 2019 kunt u hiervan komen genieten.

Hette Meijering heeft zich reeds 30 jaar verdiept in luidklokken, vooral die van Geert van Wou. Hij was voorzitter van de stichting ‘Luidklokken Bovenkerk, die de voortrekker was in het traject deze kerk weer van een passend gelui te voorzien. Momenteel is hij voorzitter van het Kamper klokkenluidersgilde ’Geert van Wou’.