Lezing Vincent van Gogh

Activiteit | 13 februari 2018

Vincent van Gogh en zijn passie voor de Navolging van Christus.

In december jl verscheen bij uitgeverij Kok van de hand van dr. De Jong een boek met bovenvermelde titel. Dr. H. de Jong zal voor ons op deze avond een lezing over dit onderwerp verzorgen.

Weinigen weten dat Vincent van Gogh eigenlijk graag dominee had willen worden zoals zijn vader. Ook wordt vaak voorbijgegaan aan het feit dat Vincent intense belangstelling had voor de Navolging van Christus van Thomas a Kempis. Hij zegt ervan: ‘Dat boek is subliem’. In Engeland was Vincent een poosje de hulp van ds. Slade Jones. Hij mocht van deze predikant soms voorgaan in een kerkdienst. Een preek die Vincent hield in het plaatsje Richmond is bewaard gebleven en die is heel bijzonder. Vincent vond de universitaire studie om dominee te worden overbodig, liever werd hij evangelist. In België ging hij in een heel arme mijnstreek aan het werk. Maar hij liep helemaal vast. Hij gaf alles wat hij had weg (geld en kleren) en omdat hij zich zo enorm inzette, dreigde hij er compleet aan onderdoor te gaan. Van armoe werd hij maar kunstenaar…

Het boeiende verhaal over Vincent, met beelden uit zijn leven, zal centraal staan. Daarbij zal vooral een minder bekende kant van Van Gogh naar voren komen. Belangstellenden heel hartelijk welkom.

De lezing vindt plaats in de Johan van Mulckenzaal in de Stadskazerne, Oudestraat 216 te Kampen. De aanvang is 20.00 uur. Leden van de historische vereniging hebben gratis toegang. Van niet-leden vragen we een bijdrage van 2,00 euro.

Enthousiasme voor geschiedenis? Jan van Arkel zoekt jou.

Word medewerker of auteur!

Help mee in een werkgroep of word auteur van ons tijdschrift !

Neem contact op; vasb@uiwnainanexry.ay.