STADSKAZERNELEZING OVER GEVANGENENTRANSPORTEN DOOR KAMPEN 1944-1945

Activiteit | 30 november 2021
VANWEGE CORONA-MAATREGELEN GAAT DEZE LEZING OP 30 november 2021 NIET DOOR, MAAR WORDT UITGESTELD.
Gekochte kaarten voor deze evenementen blijven geldig. Iedereen die een kaart heeft, wordt persoonlijk per email op de hoogte gehouden van de nieuwe datum.
In het kader van 75 jaar vrijheid geeft Herman Broers op 9 november 2021 de Stadskazernelezing over de gevangenentransporten door Kampen tijdens de Hongerwinter 1944-1945. Deze lezing stond eerder gepland in maart 2020, maar door de corona-uitbraak verplaatst naar 2021.

Volgens de Kamper Rode-Kruisvoorzitter in de oorlog mr. Samuel Perrin waren de gevangenentransporten door Kampen tussen oktober 1944 en maart 1945 ‘één van de meest weerzinwekkende vertooningen, welke de Duitschers hier hebben opgevoerd’.

120.000 dwangarbeiders zijn in Nederland tijdens de Hongerwinter opgepakt om in Duitsland tewerkgesteld  te worden. 35.000 van hen reisden onder de slechtst denkbare omstandigheden vanuit de grote steden per schip over het IJsselmeer naar het oosten, via de ‘overstapplaats’ Kampen. Velen waren er bij aankomst slecht aan toe door kou, honger en ontberingen.

Kampen greep in

Dankzij ingrijpen van de dokters Kolff en Pel, het Kamper Rode Kruis en de lokale bevolking kregen ze voedsel en medische verzorging. In tien noodziekenhuizen in Kampen en IJsselmuiden werden meer dan 1200 personen verpleegd. Meer dan 800 van hen wisten alsnog te ontsnappen omdat ze bijvoorbeeld symptomen van ziekte kregen toegediend door de artsen die na de oorlog schreven: ‘Wij lieten geen kans voorbijgaan om de nazi’s te beroven van iedere potentiële gevangen die we onder behandeling kregen’.

‘In oorlogstijd draaien alle waarden om’

Artsen die gevangenen ziek maken? ‘In oorlogstijd draaien alle waarden om’, zei dokter Kolff daarover, ereburger van Kampen en arts van toen. Alle waarden draaien om werd zo de titel van de expositie over de Tweede Wereldoorlog bij 75 jaar vrijheid die in de Stadskazerne te zien is van 1 juli 2021 tot en met 12 september 2021.

Over de lezing

De Stadskazernelezing wordt georganiseerd door de Bibliotheek Kampen, RTV IJsselmond, Stadsarchief Kampen en de Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel. Alle vier zijn gevestigd in De Stadskazerne en vinden het belangrijk dat mensen weten wat er hier, op deze plek in Kampen, gebeurd is. Deze geschiedenis verdient meer bekendheid. Want hoe mooi is het dat de mensen in Kampen opstonden om de medemens te helpen.

De lezing wordt gegeven door historisch journalist Herman Broers, medesamensteller van de expositie. Herman is bekend van boeken als Dokter Kolff, De Stadskazerne, Blauw Haar, Verhalen van De Engelenberg.  De geschiedenis van de Van Heutszkazerne en de gevangenentransporten spelen ook in deze boeken vaak een rol.

Praktische informatie
30 november 2021 – 20.00 uur, inloop 19.30 uur
De Stadskazerne, Oudestraat 216, Kampen
Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje.
Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de bibliotheek. klik hier

Kamper Almanak

UITGIFTE KAMPER ALMANAK 2023 VANAF 18 NOVEMBER BIJ THE READSHOP BOS

Klik hier voor meer info.